Het Expertise Centrum Health Innovation is een van de 8 expertisecentra verbonden aan de verschillende opleidingsprogramma's binnen UCLL. De centra focussen zich op praktijkgericht onderzoek en hebben een bijzondere interesse in dienstverlening en de vervlechting tussen onderwijs en onderzoek. Binnen het Expertise Centrum Health Innovation zijn er verschillende focuslijnen of onderzoeksgroepen.
De onderzoeksgroep Mondzorg bestaat uit een groep gemotiveerde onderzoekers met verschillende expertise. De onderzoekers zijn bijna allen als lector verbonden aan de opleiding Prof. Bach. Mondzorg UCLL en beschikken over een ruim nationaal en internationaal netwerk.
De onderzoeksgroep voert enerzijds praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek uit vanuit de eigen strategische onderzoeksdoelstellingen. Dit gebeurt bijvoorbeeld met een beurs voor Praktijkgericht Wetenschappelijke Onderzoek (PWO ) en met eigen middelen (DEF). Daarnaast doet de onderzoeksgroep ook aan onderzoek en dienstverlening door ondersteuning van projecten van derden. Dit kunnen lokale overheden zijn, non-profit of commerciële organisaties. De onderzoeksgroep biedt ondersteuning aan bij het vormgeven van projecten en campagnes of staat in voor de evaluatie. Daarnaast kan de onderzoeksgroep ook instaan voor effectiviteits- en/of ervaringsonderzoek van producten en diensten aangeboden door commerciële organisaties.
'Laat je tanden zien' werkt binnen het Huis van het Kind Baldemore rond sensibilisering en toegankelijkheid van tandzorg. Focus hier ligt op jonge kinderen en hun gezin.
Dit project wil meer kinderen naar de tandarts of mondhygiënist krijgen en het hele gezin aan het poetsen zetten. Bij kinderen in ontwikkeling wordt het belang van een gezond gebit vaak onderschat. Een gezond gebit draagt nochtans in belangrijke mate bij tot de algemene gezondheid en het mentale welbevinden.
Om dit te verwezenlijken:
Dit alles met aandacht voor gezonde voeding en het mentale welzijn.
Vanaf het eerste tandje is er werk aan de winkel!
Filling the Gap: E-Learning Poetstechniek
Filling the Gap is een onderzoeksproject van de focuslijn gezondheidsbevordering met als focus Mondgezondheid.
Filling The Gap onderzocht de poetsgewoontes bij 18 tot 26 jarigen. Op basis van de resultaten werd een E-learning gemaakt die jongvolwassenen instaat stelt om hun eigen poetstechniek te verbeteren.
(still under construction)
Meer info volgt snel!